Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija dojke je integralni dio modernog liječenja raka dojke. Rekonstrukcija dojke ne utječe na tijek bolesti, ne ometa provođenje naknadnog onkološkog liječenja i ne povećava učestalost pojave recidiva karcinoma.

plasticna kirurgija rekonstrukcija dojke 01 Rekonstrukcija dojke

 

Rekonstrukcija dojke je moguća različitim kirurškim postupcima čiji izbor ovisi o osnovnoj bolesti i dobi bolesnice. Rekonstrukcija dojke prilikom mastektomije nazivamo primarna rekonstrukcija dojke, dok se sekundarna rekonstrukcija dojke radi nakon mastektomije i provedenog onkološkog liječenja.

Imperativ je da rekonstrukcija dojke nakon ne smije ugroziti onkološku sigurnost liječenja niti otežati nastavak drugih metoda liječenja. Nadalje, ne smije značajno povećati niti poslijeoperacijske komplikacije kao i vrijeme oporavka, te ne smije otežati ili odgoditi pravovremenu dijagnostiku recidiva bolesti. Moderne tehnike rekonstrukcije dojke zadovoljavaju navedene kriterije.

Prilikom planiranja rekonstrukcije dojke, od izuzetne važnosti je psihološki profil bolesnice koja prije operacije treba biti detaljno informiran o bolesti kao i mogućim kirurškim postupcima i o vrsti rekonstrukcijskog postupka. U posljednje vrijeme sve je veći broj žena koje se odlučuje na rekonstrukciju dojke.

U razvijenom svijetu, više od 60% žena pristaje na rekonstrukciju dojke. Primarna rekonstrukcija ima prednosti pred sekundarnom rekonstrukcijom jer se u istom kirurškom postupku učini i mastektomija i rekonstrukcija dojke, a bolji su estetski rezultati, komplikacije su manje. Poslije operacije, psihičko stanje bolesnice je bolje i danas je stav da niti jedna žena ne bi smjela napustiti operacijsku dvoranu bez dojke.

Veličina tumora i veličina dojke kao i izgled bolesnice određuju tip kirurškog liječenja poslije čega se u dogovoru sa bolesnicom odlučuje o tipu rekonstrukcije.

plasticna kirurgija rekonstrukcija dojke 02 300x187 Rekonstrukcija dojke

 

Ukoliko se planira primarna rekonstrukcija dojke, tada je potrebno učiniti mastektomiju s poštedom kože (engl. skin sparing mastectomy; SSM) ili mastektomiju s poštedom kože i bradavice. Prednosti mastektomije s poštedom kože odnosno bradavice je u tome što se sačuva koža dojke (te se ne mora rekonstruirati) i brazda ispod dojke, pa rekonstrukcija dojke rezultira prirodnim izgledom dojke i boljom simetrijom dojki. Navedeni postupci nisu pokazali niti povećanu učestalost recidiva, niti razliku u preživljenju.

Primarna rekonstrukcija se definira kao rekonstrukcija koja se radi u istom aktu s mastektomijom. Prednost je što jednom operacijom se postiže definitivni rezultat, nema potrebe za dodatnim kirurškim zahvatima, a estetski rezultat je odličan. Primarna rekonstrukcija je pogodna za različite stadije bolesti ukoliko opće stanje bolesnice dozvoljava takav zahvat. Relativne kontraindikacije za primarnu rekonstrukciju dojke su šećerna bolest, debljina, pušenje, kardiovaskularne bolesti i psihički poremećaji.

plasticna kirurgija rekonstrukcija dojke 03 Rekonstrukcija dojke

Sekundarna rekonstrukcija se provodi u nakon učinjene mastektomije, obično nakon završenog onkološkog (adjuvantnog) liječenja. Prije zahvata potrebno je pričekati oporavak od zračenja, kao i oporavak krvnih stanica nastalih kemoterapijom. Sekundarna rekonstrukcija zahtijeva dodatnu operaciju i obično je nešto lošiji estetski rezultat od primarne rekonstrukcije. Tehnički problem i nedostaci sekundarne rekonstrukcije su manjak kože, te postojanje značajnih ožiljnih promjena nakon mastektomije. Stoga potrebno rekonstruirati i dojku i kožu dojke.

 

Vrste rekonstrukcija dojke:

  • Silikonski implantati
  • Tkivni ekspander
  • Lokalni režanj s leđa
  • Slobodni  režanj s trbuha
  • Kombinacija navedenih metoda

plasticna kirurgija rekonstrukcija dojke 04 Rekonstrukcija dojke

plasticna kirurgija rekonstrukcija dojke 05 Rekonstrukcija dojke

plasticna kirurgija rekonstrukcija dojke 06 221x300 Rekonstrukcija dojke

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud